Michal Makeš se těší na další závody, Grobnik je podle něj adrenalinový okruh

Michal Makeš se těší na další závody, Grobnik je podle něj adrenalinový okruh

JMichal Makeš, lídr průběžného pořadí Clio Cupu a druhý muž v hodnocení ESET Junior Cup, má v nadcházejícím podniku ESET V4 Cupu jediný cíl – udržet v Grobniku vítěznou vlnu z předchozích čtyř závodů, kde každý svůj start proměnil ve výhru.

Z dosavadních čtyř závodů máte na kontě čtyři prvenství, předpokládám tedy, že spokojenost s dosavadním průběhem sezony je maximální, je to tak?

Je to tak. Sezóna zatím probíhá skvěle. Pokaždé se mi podařilo dostat z auta maximum, nedělat chyby a v závodech jezdit konzistentně. Doufám, že takhle budu pokračovat dál.

Letos je vaším vyzyvatelem týmový kolega z týmu Mičánek Motorsport Petr Majer, jaká mezi vámi panuje na trati rivalita?

S Petrem se známe už od minulého roku a jelikož závodíme pod jedním týmem, beru ho více jako týmového kolegu. Naše souboje byly vždy tvrdé, ale čisté a já věřím že to takhle bude i nadále.

Grobnik už znáte z předchozí sezony, má podle vás určitá specifika, kterými se nemůže pochlubit žádný jiný okruh v kalendáři?

Grobnik je rozhodně nejužší tratí v kalendáři a je zde málo únikových zón. Spousta zatáček na sebe váže, takže jedna chyba znamená velkou ztrátu. Celkově je to velmi zábavný a adrenalinový okruh.

Co pro vás bude na Grobniku největší výzvou? Jak například zvládáte vysoké teploty za volantem. Na kolik stupňů se může vyšplhat teplota v autě? A jak teplota asfaltu ovlivňuje pneumatiky?

Největší výzvou bude dostat se co nejrychleji do tempa, jelikož jsem v autě od Red Bull Ringu neseděl. Teploty v autě mě moc netrápí. Mohou se sice dostat přes 50 °C, ale já jsem se od konce minulé sezóny intenzivně věnoval fyzické přípravě, aby mě právě vysoká teplota nemohla zpomalit. Vysoká teplota ale silně ovlivňuje grip pneumatik. Pneumatiky se velmi snadno přehřívají a ztrácí grip. Je velmi důležité je šetřit, aby celý závod vydržely tempo na špici.

Jedete na Grobnik jen závodit, nebo máte v plánu se zchladit v nedalekém Jadranu?

Trať je pár kilometrů od moře a byla by škoda nevyužít příležitosti zchladit se po dni za volantem.