Jakub Wyszomirski: Letos bude silná konkurence

Jakub Wyszomirski: Letos bude silná konkurence

Polský závodník Jakub Wyszomirski se na letošní sezonu těší. Opět pojede s vozem Honda Civic TCR, ale konkurence bude v ESET TCR daleko silnější než kdy předtím – a to je pro něj velká výzva.

Letos pojedete opět s Hondou Civic TCR. Jakým způsobem probíhaly přípravy na letošní sezonu?

Ano, pojedeme znovu s hondou, nicméně pořád máme ještě hodně věcí na práci. Auto nyní prodělává předsezonní kontrolu, musíme provést nějaké změny, udělat revizi převodovky a další činnosti, které jsou pro přípravu na novou sezonu nezbytné.

Očekává se, že konkurence v ESET TCR bude silná, přicházejí noví jezdci. Jaký výsledek budete brát za úspěch?

Velmi se mi líbí, že počet jezdců v ESET TCR stoupá. Loni jsme vyhrál poslední závod sezony v Brně a rád bych zůstal na stejné úrovni i letos, nicméně nebude to snadné.

Lze konstatovat, že s hondou už máte velké zkušenosti, bude to pro vás výhoda v boji s novými soupeři?

Mít zkušenosti je vždy pozitivní, ale myslím, že mám před sebou ještě hodně práce, na mně i na autě. Na to se musíme zaměřit. Jsem přesvědčen, že všichni budou na novou sezonu poctivě připraveni a úroveň konkurence v ESETu bude ještě vyšší než loni.

Je obtížné najít ideální nastavení vozů TCR?

Ano, velmi těžké. Honda je sama o sobě perfektní, mohu s ní jet agresivně, což se mi libí. Nicméně pochopit auto a najít ideální nastavení znamená hodně práce, krok za krokem. Abych to vysvětlil, když jsem poprvé přijel na Hungaroring se základním nastavením, myslel jsem si, že bude snadné pochopit chování auta. Než jsem ale objel prvních deset kol, dvakrát jsem dostal smyk. Hned mi bylo jasné, že to tak snadné nebude. Nyní máme trochu víc zkušeností, ale pořád musíte být trpělivý a postupovat krok za krokem.

Jste součástí týmu AKS Vesnič. Jak se vám s ním spolupracuje?

Je jako rodina. Loni jsem měl velkou podporu ze všech stran a perfektní příležitost učit se od zkušeného jezdce i týmů. Hodně jsme probírali jednotlivé tratě, před závodním víkendem i po něm, což mi pomáhalo odhalit příčiny některých mých chyb a lépe pracovat s nastavením auta. ASK Vesnič je profesionální a skvěle organizovaný tým. Na závodech vždy intenzivně pracoval na mém autě a mechanici jej pokaždé perfektně připravili. Trávili se mnou hodiny, abychom analyzovali telemetrii a data z ostatních aut. Sledovali jsme onboardy mé jízdy a řadu dalších věcí.

Co si myslíte o nové spolupráci ESET a TCR?

Myslím si, že je to skvělý posun vpřed. Čekali jsme na tento krok, protože přinese nové možnosti a udělá z ESET atraktivní šampionát s bohatším polem a větším zájmem médií. Myslím, že nás čeká perfektní sezona.