Úvodní brněnský závod TCR patřil Kouřilovi, Vesnič je šampionem

Úvodní brněnský závod TCR patřil Kouřilovi, Vesnič je šampionem

V mokrém úvodním závodě TCR v Brně si dojel pro své druhé vítězství sezony Dušan Kouřil Jr. Druhou pozici obsadil Milovan Vesnič, jenž si tímto výsledkem zajistil titul šampiona. Na třetí příčku se dokázal z posledního místa probojovat Jáchym Galáš.

Páteční volný trénink třídy TCR sice na Masarykově okruhu suverénně patřil lídrovi šampionátu Milovanu Vesničovi, v sobotu se ovšem jezdci museli vypořádat s deštivým počasím, které dokázalo s rozložením sil zamíchat. Byl to totiž Jáchym Galáš, komu se podařilo v kvalifikaci zaznamenat nejrychlejší čas. Jezdec stáje GT2 Motorsport dokázal o propastnou jednu sekundu porazit druhého Dušana Kouřila Jr. Nejlepší trojici zkompletoval Petr Čížek a Vesnič se musel tentokrát spokojit až s 5. pozici.

Galášovi ovšem nakonec nebylo dopřáno z prvního místa odstartovat. Jáchym totiž během kvalifikace navštívil své mechaniky za účelem dotankování paliva, což pravidla nedovolují a sportovní komisaři tak druhého muže průběžného pořadí poslali až na chvost startovního roštu.

Jáchym Galáš byl odsouzen ke startu z posledního místa.

Pole position tedy spadlo do klína Kouřilovi, před kterým se po triumfu ve druhém závodě na Slovakia Ringu naskytla příležitost přidat do své vitríny s vítěznými trofejemi další kus. A této šance dokázal jezdec stáje K2 Engine ACCR Czech Team využít perfektně. Předvedl totiž dominantní výkon a stylem start-cíl projel pod šachovnicovou vlajkou jako první.

Z pole position vyrážel do prvního závodu Dušan Kouřil Jr.

„Nezvolili jsme dobré nastavení, auto bylo přetáčivé. Podmínky ale byly pro všechny stejné. Hned na začátku jsem ale dokázal poodjet a udržet vedení až do cíle,“ řekl vítěz závodu po jeho skončení.

Kouiřil projel cílem s náskokem necelých tří sekund na svého nejbližšího pronásledovatele. Tím byl Milovan Vesnič. Srbovi se po startu ze 4. místa podařilo během závodu vybojovat dvě pozice a dojel si tak pro stříbro. Radost ale mohl mít po skončení závodu minimálně stejnou jako vítězný Kouřil, ne-li větší. V zítřejší jízdě totiž jeho náskok na čele šampionátu už nemůže nikdo ohrozit a to znamená, že již závod před koncem sezony slaví mistrovský titul.

Na stupních vítězů se Vesnič ocitl v obležení dvou Čechů. Jáchym Galáš totiž po startu z poslední 9. pozice předvedl vynikající stíhací jízdu, kterou v cíli dotáhl až na 3. místo.

Petr Čížek s Jakubem Wyszomirskim, kteří do závodu vyráželi ze 2. a 3. pozice, proťali cílovou pásku jen těsně pod pódiem. Lépe se vedlo Polákovi, který obsadil 4. místo. Jezdec stáje FULLIN Race Academy pak figuruje ve výsledkové listině jako 5.

Zajímavým jménem ve startovní listině brněnského podniku je jezdec stáje Zengő Motorsport Tamás Tenke. Maďarský závodník, který v letošním roce působí na scéně TCR Europe a na Hungaroringu se dokonce objevil i v podniku WTCR, zažívá tento víkend debut v ESET TCR. Ten se mu ovšem zrovna dvakrát nevydařil a cílem projel s kolem ztráty jako poslední 9.

Tamás Tenke si v Brně odbývá svou premiéru v ESET TCR.