Márk Jedloczy vítězem úvodního závodu cestovních vozů

Márk Jedloczy vítězem úvodního závodu cestovních vozů

Sezonu 2019 otevřel na Hungaroringu společný závod cestovních vozů TC a pohárového seriálu Clio Cup. Se Seatem Leon dominoval domácí Márk Jedloczy, zatímco v Clio Cupu obhájil loňské prvenství Michal Makeš.

Z první řady startoval pouze Márk L. Jedloczy se Seatem Leon, neboť druhý Jáchym Galáš s Volkswagenem Golf řešil potíže s převodovkou a závodu se bohužel nezúčastnil. Z třetího místa vyrážel Radim Adámek s BMW M3 E36 GT3, který se po zhasnutí červených světel propracoval do čela závodu. Vedení mu ale vydrželo jen necelé první kolo, na horizontu se mu auto smeklo a narazil do bariéry z pneumatik. Kvůli nebezpečně stojícímu BMW musel na dráhu safety car.

Když blikajícímu safety caru konečně zhasla oranžová světla, jezdci se opět přepnuli do závodního režimu a ve zbývajících kolech rozehráli bitvu o stupně vítězů. Jedloczy bezpečně vedl a každým průjezdem startovní a cílovou rovinkou zaznamenal o trochu rychlejší čas než jeho pronásledovatel Milovanovics Nemanja.

V druhé zatáčce se celá řada závodníků potýkala s problémy udržet auto na asfaltu. Drobné chyby se dopustil i druhý Nemanja, jemuž se ve zpětném zrcátku zjevoval černý Seat Leon Gábora Kismarty-Lechnera. Dvojice se španělskými seaty zpestřila závěr závodu ostrou bitvou, přičemž Nemanja nakonec podlehl dotírajícímu Lechnerovi. První závod sezony tak vyhrál Márk Jedloczy z týmu Zengo Motorsport, na druhém místě dojel jeho týmový kolega Gábor Kismarty-Lechner a s třetí příčkou se musel spokojit Milovanovics Nemanja. První pětku uzavřely zbývající dva seaty domácího týmu Zengo Motorsport v pořadí Csaba Tóth a Tamás Tenke.

V Clio Cupu se z nejvýhodnějšího postavení těšil Polák Szymon Jablonski před úřadujícím šampionem Michalem Makešem, dále ve druhé řadě Janem Marcinkem a Petrem Makešem. Výjezdem safety caru však museli souboj o pořadí odložit až o několik kol později. Po restartu závodu tlačil Makeš na nováčka Jablonskiho, jenž hned v druhé zatáčce udělal chybu a šel do smyku. Jablonski sice získal zpět kontrolu nad vozem a zůstal na trati, nicméně Makeš nabídnuté příležitosti využil a převzal vedení závodu, které udržel až do posledního kola a otevřel svou sezonu 2019 cenným prvenstvím.

Za Makešem dojel na druhém místě Jablonski, jenž v průběhu závodu ustál tlak od Michala Majera a při premiéře v Clio Cupu převzal pohár za druhé místo. Bronzovou příčku obsadil Majer a v závěsu za ním skončil Martin Fischer.

Výsledky závodu