Tomáš Pekař testoval Renault Megane TCR a zaučoval pilota F1

Tomáš Pekař testoval Renault Megane TCR a zaučoval pilota F1

Zkušený jezdec Tomáš Pekař má napilno už před začátkem sezony. V únoru testoval Renault Megane TCR na okruhu ve Valencii a v březnu s ním zamířil do Velké Británie na okruh Bedford, kde se potkal s Danielem Ricciardem z týmu Renault F1.

Tomáši, Renault Megane jste testoval ve Valencii ve Španělsku. Jak se vám zamlouvá?

Oproti pohárovým autům, s nimiž mám bohaté zkušenosti, je Megane daleko výkonnější a má mnohem vyšší přilnavost, což je dáno většími pneumatikami i lepším podvozkem. Megane už je ryzí závodní auto se speciálními komponenty, takže funguje o třídu lépe než pohárový vůz, který vychází ze sériové výroby. S Meganem se jezdí krásně, ale také vyžaduje větší práci. Auto se musí správně naladit na každý okruh zvlášť a musí se najít ideální poměr mezi agresivní a precizní jízdou. Nápor na komponenty a jejich opotřebení je daleko vyšší, než na co jsem byl zvyklý.

Když se ale člověk podívá třeba na závody WTCR, tam jezdci svá auta vůbec nešetří.

No právě, s tím autem nelze jezdit zbytečně opatrně. Aby byl člověk mezi tolika vozy různých značek konkurenceschopný, nesmí se toho bát. Musí na autě hodně pracovat, testovat různé komponenty, například brzdy, a hledat toho nejlepšího dodavatele, aby vám brzdy nevadly před koncem závodu.

Ve Valencii jste mohl na vlastní oči vidět proces Balance of Performance u vozů TCR. Jak to probíhá?

Na BOP pracuje jeden jezdec, který jezdí se všemi auty. Ve Valencii jich prostřídal myslím pět. Ke každému autu má tři nové sady pneumatik a s každým vozem vyjede na trať, zahřeje ho na provozní teplotu a poté přezuje na nové pneumatiky a zajíždí měřená kola. Na základě časů a dat se pak laboruje se softwarem motoru, váhou a podobně. Tímto způsobem se pracuje s auty. Buď se zrychlují, nebo zpomalují, aby se dostala na pokud možno totožnou úroveň.

Další Vaší zastávkou byl anglický okruh Bedford s Danielem Ricciardem…

Jednalo se především o promo akci Renaultu a firmy Castrol pro jejich zákazníky, nicméně s autem jsem tam jezdil a zkoušeli jsme nastavovat podvozek a měnit nějaké věci, abychom zjistili, jak na to auto reaguje. Zároveň jsem tam měl na starost Daniela Ricciarda, který vozil klienty. Je o opravdu usměvavý člověk a byla s ním radost spolupracovat. S cestovním vozem neměl žádné zkušenosti, takže jsem mu ukazoval, co a jak. Pak jsme mu i měnili nastavení auta a on nám dával zpětnou vazbu.

Takže lze konstatovat, že jste zaučoval pilota formule 1?

V podstatě ano. Popisoval jsem mu funkce tlačítek, ukazoval řazení a podobně. Zkrátka jsem mu ukazoval, jak auto funguje. Tak si řízení osahal a velmi rychle se do toho dostal, přeci jen těch čudlíků na volantu v F1 má daleko víc.

Co vás v následujících dnech ještě čeká?

Zítra odlétám do Barcelony testovat monopost LMP3, pak mě čeká testování Renaultu Megane na Slovakia Ringu, potom letím do Belgie testovat se zákazníky Renault Clio, pak pojedu 12hodinovku v Mugellu s BMW GT4 a prvního dubna jedeme do Oscherslebenu na oficiální testování Clio Cupu. Takže je toho opravdu dost.