Clio Cup: Vstupní brána do světa velkých závodů

Clio Cup: Vstupní brána do světa velkých závodů

Pohárový seriál Renault Clio Cup je další ideálním nástrojem ke vstupu na velké okruhy za volant velkých aut. Letos se o tom v ESET MMSR přesvědčila dvojice mladých motokárových jezdců, kteří si debutovou sezonu v Clio Cupu doslova podmanili.

Závody pohárových automobilů jsou především ukázkou řidičského talentu. Totožná technika napříč startovní listinou je zárukou toho, že nikdo nezíská neférovou výhodu. O postavení na pole-position a vítězství v závodě rozhoduje pouze jezdecký um a cenná schopnost ideálně si nastavit vůz.

Renault Clio Cup je součástí ESET MMSR od roku 2014, kdy došlo k rozšíření kategorií o cestovní vozy v podobě pohárových šampionátů Mitsubishi Colt, Chevrolet Cruze a zmíněný Clio Cup. Historicky prvním vítězem se stal Maciej Szkudlarek s Renaultem Clio III a v roce 2015 uspěl český pohárový specialista Tomáš Pekař už s novější generací Clio IV. Sezonu 2016 vyhrál talentovaný Boštjan Avbelj, loni si pro vavříny dojel Zoran Poglajen a letos získal titul Michal Makeš.

Do sezony 2018 se dohromady zapojilo šestnáct závodníků ze sedmi zemí. Početné pole vozů Clio IV pak doplňovala stále oblíbená generace Clio III, kterou zastoupilo osm závodníků, z nichž jako celkový vítěz vzešel Sebastian Kolakowski.

Prim však udávaly vozy čtvrté generace, s nimiž startovalo několik nováčků, mezi něž patřili i Michal Makeš a Jáchym Galáš. Oba mladíci toho mají hodně společného a lze konstatovat, že i jejich sezona se v lecčem podobala. Debutanti, kteří ještě v roce 2017 kouzlili za volantem hbitých motokár, totiž vyhráli všechny závody roku 2018.

Makeš našel místo u týmu Mičánek Motorsport a Jáchym Galáš u GT2 Motorsport. Před prvním podnikem v Maďarsku na Hungaroringu pravděpodobně oba ve skrytu duše doufali alespoň v nakouknutí na stupně vítězů, ale to co předvedli, nečekal ani jeden z nich. Makeš vyhrál obě jízdy a Galáš pokaždé skončil třetí. Makeš pak pokračoval ve vítězné sérii na Red Bull Ringu a v Grobniku. V šesti závodech za sebou nenašel přemožitele a všem dával důvod k zamyšlení, zdali letos vyhraje ještě někdo jiný. Ten někdo jiný byl ve finále Jáchym Galáš, který po Makešovi převzal žezlo neporazitelnosti a dominoval poslední čtveřici závodů sezony. Vyhrát ale mohl jen jeden a titul v Clio Cup bral díky bodovým žním v úvodu roku Makeš.

„Na začátku roku jsem si řekl, že získat podium by bylo super a vyhrát některý ze závodů by bylo neskutečné. O zisku titulu jsem ale vůbec nepřemýšlel. Nejcennější vítězství bylo na Red Bull Ringu. Jak z prvního, tak druhého závodu. Na startu bylo nejvíce Renaultů za celou sezónu a také jsem tu zažil i nejvíce soubojů za celou sezónu. Opravdu zážitek na celý život,“ hodnotil svou sezonu Michal Makeš.

Přestože tato dvojice nepustila nikoho dalšího na nejvyšší pódiový stupínek, samotné závody nabízely divákům dramatické scénáře, plné dramatických soubojů a předjížděcích manévrů. Makeš a Galáš se museli prát s konkurencí. Miha Primožič, Petr Majer, Zoran Poglajen a Matthias Lodi byli pokaždé silnými soupeři, kteří ale své šanci z různých důvodů neproměnili.