Matthias Lodi: V Twingo Cupu můžete vyhrát i z poslední pozice

Matthias Lodi: V Twingo Cupu můžete vyhrát i z poslední pozice

Matthias Lodi vévodil průběžným tabulkám Twingo Cupu od prvního do posledního závodu. Přesto neměl sezonu tak jednoduchou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Twingo Cup je velmi vyrovnaný seriál a za chybu v závodě se tvrdě platí. Chybám se ale Lodi vyvaroval a vedle titulu v Twingo Cupu dosáhl i na celkové vítězství v ESET Tourwagen Cupu.

Z celkového vítězství v Renault Twingo Cupu a ESET Tourwagen Cupu musíte mít obrovskou radost…
Těžko mohu popsat své pocity. Sezonu jsem začal s cílem vyhrát Twingo Cup, ale netušil jsem, že bych mohl zvítězit absolutně v TWC! Obzvlášť, když jsem ve druhém závodě na Slovakia Ringu nezískal jediný bod. Nikdy předtím jsem titul v ESETu nevyhrál, teď jsem v jednom roce vyhrál dva. Je to naprosto skvělý pocit, který mohu prožívat jenom díky týmu LEMA Racing.

Byl jste favoritem od začátku sezony, jak těžké je ale zůstat v tak vyrovnaném šampionátu, jako je Twingo Cup, na špici?
Twingo Cup je znám tím, že je velmi obtížný kvůli své vyrovnanosti. Jezdil jsem na maximum od prvního závodu a při každé příležitosti jsem se snažil získat co nejvíce bodů. Už po prvním závodě jsem se dostal do čela tabulky a vydržel jsem tam až do konce, parádní výkon. I přes malé výkony aut je Twingo Cup v porovnání s ostatními šampionáty hodně napínavý a má nejvíce předjížděních manévrů. A pro diváky je to adrenalin.

Jak důležité je spolupracovat s ostatním jezdci v jízdě v závětří? Měl jste na slipstream partnera?
Jízda v závětří je velmi důležitá, obzvlášť v pohárovém šampionátu totožných vozů. Díky tomu můžete být o patnáct i více kilometrů rychlejší na rovinkách. Krásné na twingách je, že vedoucí jezdec nemá do posledních metrů nic jisté. A dobré je, že i když startujete z poslední pozice, díky slipstreamu můžete závod vyhrát. Partnera na jízdu v závětří jsem neměl, všichni si navzájem pomáháme, což je vynikající.

Jaká je vaše nejlepší vzpomínka sezony?
Mám dvě, dvojité vítězství na Red Bull Ringu a výhra na Slovakia Ringu z poslední řady, kde jsem startoval kvůli nehodě v kvalifikaci.

Jaké máte plány na příští sezonu?
Pro příští rok je plán zúčastnit se ESET Clio Cupu IV. A dál mám sen, kterého bych chtěl dosáhnout – startovat v italském závodě ETCC se Seatem Leonem.

 

COMMENTS