Doporučuji tento šampionát všem fanouškům závodění, říká Wysmyk

Doporučuji tento šampionát všem fanouškům závodění, říká Wysmyk

Pawel Wysmyk loni obsadil celkové třetí místo v hodnocení Clio Cupu. Jak svou loňskou sezonu hodnotí? To a mnoho dalšího se dozvíte v našem rozhovoru.

Pawle, v loňské sezoně Clio Cupu jste obsadil celkové třetí místo. Dokázal jste vyhrát první víkendový závod na Hungaroringu a byl jste jediným jezdcem, který kromě dominantního Tomáše Pekaře triumfoval. Jak jste se svou loňskou sezonou spokojen?

Sezona 2020 byla v ESET Cupu mou první kompletní a jsem s ní velice spokojen, zvláště když jsem dokázal vyhrát na Hungaroringu. Proti Tomášovi závodím od roku 2018. Je to nesmírně talentovaný jezdec a mám k němu velký respekt. Proto mě těší, že jsem ho v jednom závodě porazil. Nicméně jsem očekával, že skončím celkově druhý.

Co vás na kategorii Clio Cup v ESET Cupu přitahuje? Co je na této kategorii v ESET Cupu nejlepší?

V letech 2018 a 2019 jsem závodil v Clio Cupu Central Europe. Do ESET Cupu jsem loni přestoupil ze dvou důvodů. Zaprvé se tento šampionát soustředí na středoevropské země a okruhy více než jiné série. Za druhé je mi víkendový formát a pravidla ESET Cupu bližší.

Jak jsem již zmínil, Tomáš Pekař v loňské sezoně kategorie Clio Cup dominoval. Vyhrál sedm závodů z osmi. Co podle vás bylo příčinou toho velkého rozdílu mezi ním a soupeři?

Tomáš jezdí se závodní verzí Clia čtvrté generace a s předokolkami má více než desetileté zkušenosti. Viděl jsem mnoho onboard záběrů z jeho vozu a pokud jde o zkušenosti, techniku jízdy a sebeovládání, je zkrátka na jiné úrovni. Je rychlý i spolehlivý, což je vítězná kombinace.

Jaký je váš názor na Tomáše?

Tomáš není jenom skvělým jezdcem, ale také skvělým člověkem. Můžete za ním kdykoli přijít. Vždy si na vás najde čas. Když kolem něj procházíte, vždy se na vás usměje. Proto jsme si o něj všichni dělali starosti, když při tréninku na Hungaroringu boural s vozem TCR. Naštěstí ale vyvázl.

Loni byl Pawel Wysmyk jediným závodníkem kromě Tomáše Pekaře, který zvítězil v závodě Clio Cupu. Foto: BM Racing Team

Uvidíme vás v kategorii Clio Cup také letos? Nebo máte nějaké jiné plány?

Od roku 2015 jsem součástí stáje BM Racing. Jsou pro mě něco jako rodina a proto s nimi chci závodit pořád. Pro tuto sezonu máme ale v plánu závodit v polském rallyekrosovém šampionátu. V něm jsme jezdili už loni, stejně jako v ESET Cupu. Letos se ale chceme soustředit na rallyekros. Možná se ale během jednoho nebo dvou podniků ESET Cupu objevím i v kategorii Clio Cup.

ESET Cup se letos vrátí do Poznaně. Objevíte se právě tam? A pokud ano, jak se na svůj domácí podnik těšíte?

Celé sezony se sice účastnit nechci, v Poznani bych ale rozhodně jet chtěl. V Poznani se loni konal první podnik Clio Cupu Central Europe a v něm jsem také startoval. Kdykoli bude příležitost, tak si v Polsku zazávodím.

Proč by podle vás měli fanoušci letošní sezonu ESET Cupu sledovat?

ESET Cup během jednoho závodního víkendu nabízí zajímavou směs kategorií cestovních vozů a monopostů. Jezdí tu jedni z nejlepších jezdců ve střední Evropě, takže v mnoha závodech se odehrává akce, kterou se vyplatí sledovat zblízka. Většina závodů ESET Cupu se také vysílá živě a je doprovázena skvělým komentářem. Doporučuji proto všem sportovním fanouškům a zejména příznivcům závodění, aby šampionát sledovali a také aby závodní víkendy navštívili.

Úvodní foto: BM Racing Team